Levensduur en tips voor onderhoud van de batterij

Levensduur en tips voor onderhoud van de batterij
De levensduur van de batterij hangt van veel factoren af. Om de batterij in optimale conditie te houden, kan je onderstaande onderhoudstips opvolgen, welke de levensduur van de batterij ten goede komen. 


Li-Ion batterijen hebben na aankoop +/- 5 ladingen/ontladingen nodig om op hun maximale kracht te komen. In de eerste fase worden de cellen van de accu gevormd. Het is dus belangrijk om na de aankoop dit ook echt te doen. Als je de fiets krijgt, laad de batterij thuis dan helemaal op. Daarna ga je ermee fietsen en rij je de batterij 95% leeg (dit mag uiteraard over meerdere dagen). Vervolgens laad je de batterij weer helemaal op. Dit proces moet je dus minimaal 4 keer herhalen.

Gebruik je je elektrische fiets in de herfst of winter niet, laad de batterij dan minimaal 1 x per maand. Het is misschien even werk maar de levensduur en capaciteit van de batterij is wel erg belangrijk voor meer en langer fietsplezier.
 Als je de batterij kan verwijderen, bewaar ze dan best binnen, ongeveer 50-60% gevuld . Doe dit zeker wanneer de buitentemperatuur onder het vriespunt daalt. Dit komt de levensduur en de actieradius ten goede: de actieradius kan met 30-50% verminderen als de batterij te koud is geworden.

Het continu ‘diepontladen’ (‘platrijden’) van iedere batterij beperkt de levensduur enorm. De technologie staat natuurlijk niet stil, iedere nieuwe generatie batterijen heeft een langere levensduur en laat meer ontladingen toe (tot meer dan 1000).

Indien de batterij tussen de 25% en 50% wordt leeggereden voordat ze opnieuw wordt geladen, stijgt de levensduur aanzienlijk.