Levensduur en tips voor onderhoud van de batterij

Levensduur en tips voor onderhoud van de batterij

De levensduur van de batterij hangt van veel factoren af. Om de batterij in optimale conditie te houden, kan je onderstaande onderhoudstips opvolgen, welke de levensduur van de batterij ten goede komen. 

Li-Ion batterijen hebben na aankoop +/- 5 ladingen/ontladingen nodig om op hun maximale kracht te komen. In de eerste fase worden de cellen van de accu gevormd. Het is dus belangrijk om na de aankoop dit ook echt te doen. Ga fietsen en rij je de batterij +/- 90% leeg (dit mag uiteraard over meerdere dagen). Vervolgens laad je de batterij weer helemaal op. Dit proces moet je dus minimaal 4 keer herhalen.

Het continu ‘diepontladen’ (‘platrijden’) van iedere batterij beperkt de levensduur enorm. De technologie staat natuurlijk niet stil, iedere nieuwe generatie batterijen heeft een langere levensduur en laat meer ontladingen toe (tot meer dan 1000).

Indien de batterij tussen de 25% en 50% wordt leeggereden voordat ze opnieuw wordt geladen, stijgt de levensduur aanzienlijk.

Veelgestelde vragen:


Hoe laad ik de batterij op de juiste manier op?
U kunt de batterij apart of direct op uw e-bike opladen zonder dat de levensduur korter wordt. Het onderbreken van het laadproces beschadigt de accu niet. Batterijen van Panasonic, Bosch en Shimano worden gekenmerkt door een langdurige energieopslag. Het memory-effect blijft daarbij achterwege.

Hoe lang duurt het opladen van mijn batterij?
De oplaadtijd is afhankelijk van de capaciteit van de batterij. De Bosch PowerPack 500-batterij, bijvoorbeeld, is voor de helft geladen na slechts 1.5 tot 2 uur. Om de accu volledig op te laden, heeft u maximaal 4.5 uur nodig.

Wat gebeurt er als ik de batterij te lang oplaad?
In de batterijen is een managementsysteem gebouwd dat de batterij beschermt tegen overbelasting, onderspanning en oververhitting. De monitoring per cel zorgt voor een veilige, betrouwbare en goede lading.

Wat gebeurt er als ik de batterij lange tijd niet gebruik?
Als u uw e-bikebatterij lange tijd niet gebruikt, bestaat het risico dat deze in een zogenaamde diepe slaap raakt. Bij het ontwaken worden de batterijcellen overbelast, wat tot onherstelbare schade kan leiden. Om dat te voorkomen, raden we aan om de accu van de e-bike elke zes tot acht weken te activeren. Dat betekent dat u de accu kort aansluit op het stroomnet of dat u een korte ronde met de e-bike fietst.

Hoe berg ik de batterij op de juiste manier op?
Voor langdurige opslag, bijvoorbeeld in de winter, raden we aan de accu (uit de fiets) op kamertemperatuur en in een droge omgeving op te bergen. De accu moet daarbij een capaciteit van ongeveer 40 tot 60% hebben. Zorg ervoor dat u uw e-bikebatterij regelmatig gebruikt, of even bijlaadt, zodat deze niet in een diepe slaap terechtkomt.

Wat is de levensduur van mijn batterij?
In principe verliest een batterij per jaar ongeveer 7 procent van de capaciteit. Een exacte levensduur kan echter niet worden aangegeven, omdat deze in de eerste plaats afhankelijk is van de belasting en omgang. We raden aan, om na ongeveer zes jaar, over te stappen op een nieuwe batterij.

Kan ik de levensduur van mijn batterij verlengen?
Als u de eenvoudige regels rond bescherming, vervoer en opslag opvolgt, kan dat de levensduur van een batterij positief beïnvloeden. Bewaar de batterij in een droge omgeving en houd hem uit de buurt van zonlicht. Het beste is om de batterij op te bergen bij een kamertemperatuur van 15 tot 20 graden Celsius. Ook het opladen van de batterij moet op kamertemperatuur gebeuren. Als u uw e-bike vervoert, verwijder dan eerst de accu en neem deze tijdens het transport in de auto mee.

Hoe ver kan ik met één laadbeurt komen?
Het bereik is afhankelijk van vele factoren. Om die reden is een nauwkeurige indicatie niet mogelijk. De grootte van de batterij, de sterkte van de motor en het geselecteerde ondersteuningsniveau hebben de grootste invloed op het bereik. Tegelijkertijd spelen bijvoorbeeld ook het routeprofiel, de trapfrequentie, de bandenspanning, de buitentemperatuur en het totaalgewicht van de fiets en fietser een rol. 

Moet ik in de winter ergens op letten?
Kou vermindert de prestaties van een batterij. Bewaar uw e-bikebatterij in de winter op kamertemperatuur en plaats de accu kort voor vertrek weer in de fiets. 

Ik wil mijn e-bike schoonmaken. Moet ik ergens op letten?
Verwijder de batterij voordat u aan de schoonmaak begint. Zorg ervoor dat er niet te veel water in de batterijhouder terechtkomt. Indien nodig kunt u bij uw dealer terecht voor beschermkappen op de batterijhouder. Deze voorkomen direct contact met vuil en water.
Als de batterij vuil is, kunt u deze met een vochtige doek afnemen. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen omdat deze het oppervlak kunnen aantasten.

Kan ik mijn batterij laten repareren?
Als u denkt dat uw batterij niet goed werkt, laat hem dan controleren door uw dealer. Die bepaalt dan of de batterij daadwerkelijk defect is of dat er een storing in de elektronica is, die verholpen kan worden.
Probeer nooit zelf een batterij te repareren. Neem altijd contact op met uw dealer.